Želim da pronađem u
u
Pretraga

10 načina da poboljšate vaše znanje engleskog jezika

10 načina da poboljšate vaše znanje engleskog jezika

Kada učimo svoj maternji jezik, pre svega slušamo, nakon toga progovorimo da bismo napokon naučili da čitamo i pišemo. Slušanje, govor, čitanje i pisanje su četiri jezičke veštine koje moramo savladati kako bismo usavršili komunikaciju na bilo kom jeziku.

Pročitajte kako da napišete dobar CV na engleskom

Slušanje i čitanje su receptivne veštine, to jest izlaganje jeziku koji učimo u autentičnoj formi. Govor i čitanje su produktivne veštine, ili čin proizvodnje jezika kao deo procesa učenja drugog jezika.

Kako biste savladali ove veštine morate se okružiti engleskim jezikom.

Kako biste poboljšali znanje engleskog jezika, neka engleski jezik postane deo vašeg života kod kuće, na poslu i tokom vašeg slobodnog vremena.

U ovom tekstu ćemo vam podeliti par saveta o tome kako da savladate poteškoće na koje ste možda naišli tokom učenja engleskog jezika.

Pre svega, izložite se jeziku što više možete. Do znanja se dolazi samo vežbom, što znači da ako želite da unapredite određene veštine morate da posvetite dovoljno vremena vežbanju. Kao početnik morate da savladate sve četiri veštine: slušanje, govor, čitanje i pisanje.

Slušanje

Slušanje igra veliku ulogu u učenju bilo kog jezika. Ako savladate slušanje lakše ćete se služiti jezikom, između ostalog. Ali kako da unapredite ove veštine? Ako pažljivo slušate, to jest obraćate pažnju na ono što se kaže i kako se kaže, lakše ćete to primeniti u učenju.

1. Slušajte muziku

Bilo da volite staru ili novu muziku, obratite pažnju na tekstove pesama. Ponekad čitanje tekstova može pomoći da razumete pesmu, naučite nove reči i kako se izgovaraju.

2. Slušajte filmove, serije i vesti

Probajte sa klasicima. Možete gledati serije na internetu i to više puta. Prvi put gledajte sa titlovima, pa kada se osetite sigurnije ugasite titlove. Ako znate za neki dobar internet radio na engleskom možete ga slušati na kompjuteru ili mobilnom telefonu.

3. Komunicirajte sa ljudima na engleskom

Neke organizacije redovno organizuju predstave, tribine i debate na engleskom jeziku. Posećivanjem ovakvih manifestacija, pokupićete dosta veština iz prve ruke.

Govor

Mnogima je govor najteža veština za savladavanje. Ali čim se oslobodite dovoljno da progovorite bar malo, postoji dosta načina da brzo usavršite ovu veštinu i pritom se zabavite.

4. Pričajte sa ljudima preko interneta

Tehnologija je prešla toliko dug put kada je u pitanju društvena interakcija i omogućila nam da nađemo sagovornika koji govori engleski bez obzira na to gde živimo.

5. Snimajte sebe kako govorite

Ovo možda zvuči šašavo, ali pomaže. Slušanje svog govora može vam ukazati na delove govora koje možete unaprediti dok ne budete zadovoljni rezultatima i itekako poboljštati znanje engleskog jezika.

6. Pričajte sa kolegama sa kursa i van učionice

Ukoliko pohađate kurs engleskog jezika, biće vam od velike koristi da govorite sa kolegama na engleskom jeziku i van učionice. Možete se organizovati i igrati društvene igre, ili samo ćaskati uz ručak ili kafu. Sve to Vam može poboljšati znanje engleskog jezika.

Čitanje

Proces čitanja obavlja naš mozak i potrebno je dosta vremena da razvijemo ovu veštinu. Vaš mozak mora da nauči da reči i izraze povezuje sa značenjima i simbolima. Pored toga, mora da razume gramatiku i strukturu jezika u tekstu koji čita. Kada razvijete jake veštine čitanja, samo učenje jezika će vam lakše ići.

7. Čitajte knjige i članke na engleskom

Možete početi sa knjigama koje ste već pročitali na maternjem jeziku, pa makar to bila lektira iz osnovne škole. Ukoliko vam je teško da to pročitate, možete pogledati film snimljen po knjizi. Krenite sa laganim štivom i dečijom lektirom ili stripovima. Slike će vam pomoći da razumete poruku čak iako ne znate sve reči.

8. Koristite operativne sisteme na engleskom jeziku

Ukoliko koristite maternji jezik na kompjuteru ili telefonu, promenite jezik na engleski umesto toga. Time ćete naučiti da povežete funkcije sa izrazima i unaprediti vaš vokabular.

Pisanje

Na posletku, iako je pisanje strah i trepet mnogima koji počinju sa učenjem jezika, svako se može navići na pisanje brzo i lako uz malo discipline i volje za učenjem.

9. Zapisujte reči i izraze

Ukoliko naiđete na reči i izraze za koje smatrate da mogu biti od koristi, bilo po značenju ili kao primer, zapišite ih u rokovnik ili mobilni telefon. Ukoliko ih vidite u rečenici, zapišite i celu rečenicu kao primer. Time ćete lakše zapamtiti nepoznate izraze.

10. Komentarišite na engleskom

Pridružite se nekom forumima ili Facebook grupama gde se govori engleski jezik i komentarišite na engleskom. Blogovi su idealno mesto za tako nešto. Na njima možete podeliti svoja iskustva ili utiske na engleskom jeziku sa izvornim govornicima.

Trenutno na internetu možete naći pregršt blogova koji obrađuju razne teme, od kuvanja do putovanja i popularne muzike do filozofskih foruma i foruma o tehnologiji. Ovakvi blogovi su uglavnom interaktivni, što znači da možete da ostavite svoj komentar ili vodite debate sa ostalim korisnicima o nečemu što ste tamo pročitali. Nemojte se brinuti oko jezika, verujemo da znate dovoljno da napišete šta mislite u par rečenica.

Čak iako ne volite blogove, uvek možete naći mesta kao što su forumi ili novine gde možete podeliti svoje mišljenje. Nemojte se previše razmišljati, nego učinite to.

Svi pomenuti saveti ne znače ništa bez mnogo vežbanja. Koji god da je vaš stil učenja i koja god da vam od ovih veština najviše leži, vežbanje je ključ usvajanja novog jezika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…