Želim da pronađem u
u
Pretraga

9 najboljih knjiga za učenje engleskog na početnom nivou

9 najboljih knjiga za učenje engleskog na početnom nivou

Čitanje vam može otvoriti um i odvesti vas u nove svetove, ali vam pomoći i kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Možda deluje sporo, ali je svakako efektivno.

Usvajanjem knjiga na engleskom jeziku kao materijala za učenje može vam pomoći da brže savladate jezik, pre nego brojne druge metode. U vašoj lokalnoj knjižari ili biblioteci možete naći brojne naslove na engleskom sa kojim možete da krenete. Međutim, nisu sve knjige namenjene za sve uzraste i sve nivoe engleskog jezika.

Kako vam knjige na engleskom mogu pomoći pri učenju engleskog jezika?

Za primer je dovoljno da pogledate bilo koje dete kome je engleski maternji jezik. Ako volite da čitate, ali vam čitanje kompleksnih romana predstavlja problem, nemojte se bojati. Doći ćete i do tog nivoa, korak po korak. Što više knjiga pročitate, to ćete biti bolji.

Čitanje će vam pomoći da usavršite vokabular, gramatiku i razumevanje jezika uopšte. Pored toga, kroz knjige možete steći uvid u različite zemlje i kulture. Slušanje podkasta i gledanje filmova jeste zabavno, ali od vas zahteva da konstantno pratite ili koristite titlove. Sa čitanjem se uvek možete vratiti na reč ili deo koji vas zbunjuje, i iz toga naučiti nešto novo a ne samo izvući značenje iz konteksta.

Čitanje je, pre svega, zabavan i opušten način da naučite engleski jezik bez imalo stresa. Ukoliko pažljivo izaberete knjige sa kojima ćete početi, čeka vas izuzetno prijatno iskustvo.

Za početak, u ovom članku ćemo vam predstaviti X knjiga na engleskom jeziku koje nisu preteške za razumevanje i mogu predstavljati sjajnu odskočnu dasku.

E.B. White – „Charlotte’s Web“

Ovo je jedna divna novela namenjena svim uzrastima. Ova knjiga je pre svega namenjena izvornim govornicima mlađih uzrasta, ali je i pored toga mnogi odrasli navode kao svoju omiljenu. U mnogim školama ovo je obavezna lektira, pa je moguće da će vam je preporučiti i bilo koji izvorni govornik.

Pročitajte: 5 tajni o učenju jezika koje vam niko nije otkrio

Sandra Cisneros – „The House on Mango Street“

Najbolja stvar kod ove knjige je to što je jako interesantna za čitanje. Napisana je iz perspektive pisca i na sjajan način prenosi kako se pisac i protagonista oseća, što vam može dosta pomoći kada želite da izrazite kako se vi osećate na engleskom. Rečenice su kratke i lake za razumevanje. Pored par komplikovanih reči i opisnog jezika koje možete izvući iz konteksta, knjigu je lako razumeti.

Jay Asher – „Thirteen Reasons Why“

Ova priča, koja je adaptirana i u seriju, smeštena je u sadašnjost, pa je i pisana prostom gramatikom. Rečenice su kratke a vokabular lak. Kratki paragrafi i interesantna gramatika čine ovu knjigu sjajnom za učenje engleskog jezika. Ova knjiga dobila je brojne nagrade i našla se na listi najboljih knjiga časopisa New York Times. Međutim, ova knjiga se bavi ozbiljnim problemima, pa ukoliko tražite neko lagano štivo, možda treba da pronađete drugu knjigu sa ove liste.

J.M. Barrie – „Peter Pan“

Ovaj književni klasik koji mnogi znaju po crtanom filmu je odlično štivo za učenike engleskog jezika. Prethodno poznavanje zapleta će čitaocu pomoći da bolje razume tekst. Iako je namenjena mlađim uzrastima, ovu knjigu vole i odrasli širom sveta.

Pročitajte: Kako da se pripremite za razgovor za posao na engleskom

Ernest Hemmingway – „The Old Man and the Sea“

Još jedan književni klasik poznat svim izvornim govornicima iz škole. Ako se ikada nađete u društvu koje diskutuje o literaturi, biće vam korisno da pročitate ovu knjigu kako će se vrlo često naći u ovakvim debatama. U nekim trenucima će vam vokabular i gramatika možda biti malo komplikovani ukoliko ste na početnom nivou, ali kako je knjiga kratka nećete imati previše problema da je pročitate do kraja.

Eleanor Coerr – „Mieko and the Fifth Treasure“

Ova knjiga možda nije preterano popularna, ali je svakako zaslužila svoje mesto na ovoj listi. Ono što je sjajno kod ove knjige je to što ima samo 77 strana, pa je laka za čitanje. Namenjena je pre svega mlađem uzrastu i izvornim govornicima, pa je stoga idealna ukoliko učite engleski jezik kako vam neće biti preteška. Ova knjiga će vam držati pažnju kako ćete naučiti mnogo stvari o Japanu i kulturi ove zemlje.

S.E. Hinton – „The Outsiders“

Ovaj kratki roman je sjajan za sve koji uče engleski jezik. Obrađuje moderne teme i tipične tinejdžerske probleme koji su zajednički za sve širom sveta, pa je pre svega dobra za ovaj uzrast. U romanu ima svega par kulturoloških referenci, pa vam neće trebati previše pozadinske informacije. Rečenice su kratke i lako razumljive, baš kao i rečnik pa ne biste trebali da imate problema pri čitanju ove knjige.

Lois Lowry – „The Giver“

Ova knjiga počinje na jako interesantan način i grabi pažnju čitaoca od samog početka. Sadrži dosta prostu gramatiku, kako koristi samo prošlo prosto i prošlo svršeno vreme. Sve rečenice su kratke, a fabula priče jasna. Ovo je malo duža knjiga, ali je isto tako laka za čitanje i vrlo zabavna, pa ćete je verovatno brzo završiti.

Madeline L’engle – „A Wrinkle in Time“

Ova knjiga sadrži miks kraćih i dužih rečenica. Kratke rečenice čitaocu daju vremena da se malo više opusti. Takođe na dobar način oslikava scene i prostim rečima vam govori šta se dešava. Kroz ovu knjigu možete naučiti dosta novih reči. Ukoliko već imate iskustva sa čitanjem knjiga na engleskom jeziku, ova je pravi izbor za vas. Za svaki slučaj uz sebe držite svesku za zapisivanje, kako u knjizi ima previše dobrih reči koje ćete želeti da naučite.

Učenje engleskog jezika uz klasičnu literaturu je idealan način da što brže usvojite ovaj jezik. Stoga skuvajte sebi čaj, umotajte se u omiljeno ćebe i prepustite se čarima čitanja.

Prethodni članakSledeći članak

Komentari 1

  1. Jos kao dete sam imala pregrst knjiga na stranim jezicima sto mi je znatno olaksalo to da ih savladam u odraslom dobru. A i mozak se drugacije razvoja kod bilingualne dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…