Želim da pronađem u
u
Pretraga

5 tajni o učenju jezika koje vam niko nije otkrio

5 tajni o učenju jezika koje vam niko nije otkrio

Mnogi ljudi se zbune kada čuju da neko tečno govori preko četiri ili pet jezika. Ukoliko ste u školi učili bar dva strana jezika, znate koliko je komplikovano savladati ih u isto vreme, a kamo li usavršiti ih do nivoa izvornog govornika. Naravno, malo posvećenosti i upisivanje u školu stranih jezika vam može mnogo pomoći, ali istina je da svako od nas uči jezik drugačije, te neće svaka metoda doneti iste rezultate svakima. Popričali smo sa profesorima stranih jezika i sa tečnim govornicima preko pet jezika kako bi otkrili koje su to tajne koje garantuju da će vam učenje jezika biti lako i zabavno.

Odvojite vremena za učenje jezika

Prva i osnovna tajna koja će vam pomoći da savladate jezik je da uložite dosta vremena u to. Idealno biste morali da bar sat vremena dnevno odvojite samo za učenje jezika. I pored toga će vam trebati meseci i meseci konstantnog učenja dok ne savladate taj jezik.

Učenje stranog jezika ne podrazumeva samo sedenje u učionici, čitanje tekstova i odgovaranje na pitanja, kao ni bubanje gramatičkih pravila. Učenje podrazumeva da provedete što više vremena slušajući taj jezik, upoznavajući se sa njime, čitati romane i pevati pesme na tom jeziku, pa i gledati filmove na tom jeziku. Verujte, to će vam mnogo više pomoći od pukog učenja pravila. Ukoliko neko od vaših prijatelja tečno govori jezikom koji pokušavate da naučite, provedite više vremena sa njima slušajući ih dok ga koriste i pokušavajući da i sami komunicirate.

Vreme provedeno u učionici je izuzetno važno zato što ćete tamo steći ne samo znanje već i prijatelje, podstrek od predavača i motivaciju. Ali u učionici ćete većinu vremena provesti slušajući ili predavača ili druge učenike. Zato je važno i da što više vremena provedete van učionice učeći strani jezik. Ako to radite mesecima i bez zabušavanja, uspeh će vam biti zagarantovan. U zavisnosti od toga koliko se jezik koji želite da naučite razlikuje od vašeg maternjeg, možda će vam biti potrebne i godine. Ali ne odustajte. Ako provedete samo sat vremena dnevno, svakako ćete stići do cilja. Upamtite, kod učenja stranog jezika ne postoje prečice.

Radite ono što volite

Ako vam učenje stranog jezika ne pričinjava zadovoljstvo nećete uložiti dovoljno vremena u to, zato je važno da provodite vreme uz aktivnosti koje vam prijaju. Za neke je to slušanje i čitanje. Uz ovu aktivnost oslanjate se na maštu da reči pretvori u slike. To je mnogo intenzivniji vid učenja od gledanja videa. Međutim nekima je upravo gledanje videa zanimljiviji i učinkovitiji vid učenja.

Ukoliko koristite metodu slušanja, idealno bi bilo da slušate neki sadržaj dok ne razumete bar 50 do 70% onoga što je rečeno pre nego što pređete na drugi materijal. Da biste uspešno savladali jezik potrebno je da se posvetite aktivnostima u kojima uživate, bilo da je to čitanje, slušanje ili gledanje materijala. Možda vam više prija učenje u društvu ili slušanje izvornog govornika? Šta god da je u pitanju, provedite što više vremena uz tu aktivnost. Tako će sam proces učenja jezika postati nagrada.

Naučite da primećujete stvari

Ovo je izuzetno važna stavka. Sposobnost da primećujete stvari u jeziku odvaja one kojima učenje jezika ide od ruke i one kojima je učenje jezika poteškoća. Ali kako da razvijete ovu veštinu?

Pre svega, treba da se izložite jeziku kroz čitanje, slušanje ili gledanje videa, kao što smo već pomenuli. Ne možete primetiti određena pravila u jeziku ako aktivno ne provodite vremena učeći ga. Tako da pre svega morate apsorbovati jezik.

Nakon toga će vaša sposobnost da primetite stvari sama isplivati na površinu. Ako čitate neki materijal podvucite one reči koje vam zapadnu za oko. Neke od njih ćete zapamtiti, neke ne. Za neke će vam biti potrebno da vam predavač objasni šta znače, druge ćete razumeti iz konteksta. Jednom kada se tako vežete za neku reč ili frazu, češće ćete je primećivati u jeziku.

Reči su važnije od gramatike

Mnogi profesori će se verovatno naježiti ukoliko im ovo pomenete, ali reči su mnogo važnije od gramatike. Ako naučite što više reči prirodno, kroz razne aktivnosti kao čitanje ili slušanje, sami ćete primetiti osnovne principe gramatike. Naravno, to ne znači da ne treba da provedete vremena učeći i pravila gramatike, ali vaš glavni fokus treba da bude da proširite svoj vokabular.

Po nekima treba da se koncentrišete na ustaljene fraze ili grupe reči koje ćete često koristiti zajedno. Naravno, to je izuzetno bitno ali ćete morati da naučite šta sve reči iz fraze znače pre nego što ćete moći sa sigurnošću da je upotrebljavate. Morate te reči naučiti iz konteksta.

Gramatika je prosto niz smernica kako da reči koje naučite pravilo upotrebljavate. Gramatika je nešto što se po prirodi uči postepeno. Čak i ako upamtite sva gramatička pravila, za šta će biti potrebno neverovatno mnogo vremena, bez dovoljno reči da pratite razgovor ili izrazite svoje misli gramatika vam neće biti od mnogo koristi. Sa druge strane, uz dovoljan fond reči bićete iznenađeni koliko mnogo možete reći, posebno ako ste reči naučili iz različitih konteksta. Primetićete da govorite sa lakoćom, čak iako ne koristite te reči uvek u pravilnoj formi ili u pravilnom rasporedu, vaša poruka će biti jasna.

Tako da koncentrišite se na savladavanje reči koristeći razne strategije, ali pre svega dosta čitanja. Pomoći će vam ako budete materijal za učenje grupisali po tipu, pa tako jednu nedelju možete provesti čitajući političke tekstove, drugu naučne i tako dalje. Tako ćete reči naučiti iz konteksta i grupisati ih u kontekstualne celine.

Budite strpljivi pri učenju jezika

Mnogi koji pokušavaju da savladaju jezik završe isfrustrirani zato što zaboravljaju reči ili ne ostvaruju napredak kakav su očekivali. Čak i ako slušate jedan te isti tekst iznova i iznova, neki delovi mogu da ostanu nerazumljivi. To je sasvim normalno. Štaviše, sigurno ćete naići na više situacija kada će vam biti teško da se izrazite.

Veoma je važno da shvatite da vaš mozak konstantno uči, ali to radi u svom tempu. Samo zato što ste učili nešto ne znači da ćete ga nužno odmah naučiti. Morate da prihvatite da se to neće desiti preko noći. Možda vam bude potrebno bar šest meseci dok se sve ono što ste učili ne upije, ali u jednom trenutku ćete samo shvatiti da je svo to učenje urodilo plodom.

Negativne misli ili frustracije time što ste zaboravili kako se neka reč kaže ili što ne razumete govornika će naštetiti vašem učenju. Emocije igraju ogromnu ulogu u funkcionisanju našeg mozga, te je vrlo važno da upamtite da ne budete negativni i da ostanete strpljivi. Shvatite da je pred vama dug put u kome ćete, nadamo se, uživati. No pre svega, taj put će vas dovesti do željenog cilja – do toga da naučite jezik.

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…