Želim da pronađem u
u
Pretraga

Nikada nije kasno da naučite engleski jezik: Engleski jezik za starije

Nikada nije kasno da naučite engleski jezik: Engleski jezik za starije

Da li se ponekada osećate kao da ne razumete svet oko sebe? Sav program na televiziji, sve vesti na društvenim mrežama, sva muzika na radiju i sve video igre koje igraju vaši unuci; sve je danas na engleskom jeziku.

Da li ste oduvek želeli da naučite engleski jezik, ali ste se plašili starosne barijere? Ipak, vaša koncentracija ni vid nisu što su nekada bili, pamćenje vas često izdaje i engleski jezik vam deluje kao nedostižna barijera?

Ne brinite se! Nije kasno da naučite engleski jezik

Zapravo, postoji mnogo razloga zbog čega bi trebalo da se usudite da upišete kurs engleskog jezika. Dobićete na samopouzdanju, aktiviraćete moždane ćelije, a možda i upoznate nove ljude i osetite veću pripadnost zajednici.

Sve više starijih ljudi upisuje časove stranog jezika, kao što postoji sve više dokaza da mogu naučiti engleski jezik efektivno, bez obzira na godine. Zapravo, mnogi profesori engleskog jezika tvrde da su upravo stariji zahvalniji kao učenici i poseduju neke kvalitete koje mlađi učenici nemaju.

U ovom članku ćemo vam navesti te kvalitete kao razloge zbog čega treba da se osmelite i upišete kurs engleskog jezika za starije.

Životno iskustvo

Stariji polaznici kurseva stranih jezika imaju bogato životno iskustvo koje može da oplemeni rad u učionici celoj grupi. Stariji učenici su uvek dobrodošli u grupama zbog toga što se ne stide da podele svoja iskustva i mišljenja, bez obzira na temu.

Puni su motivacije

Starijim učenicima nisu potrebni sertifikati, diplome ili ocene na fakultetu. Njihova motivacija je mnogo plemenitija. Stariji možda uče jezik iz znatiželje, intelektualne potrebe ili želje da se druže ili prosto zato što su to oduvek želeli.

Zapravo, stariji učenici su često daleko više motivisani od mlađih. Ovo je velika prednost iz razloga što je motivacija jedan od najvažnijih faktora koji odlučuju uspešnost učenja jezika. Motivacija starijih se ogleda u tome što ne propuštaju ni jedan čas, vrlo aktivno učestvuju u nastavi i uvek završavaju svoj domaći.

Društveni element i zdraviji stav

Stariji učenici imaju izuzetno pozitivan stav prema učenju jezika i života inače. Stariji tretiraju i predavače i kolege sa ogromnom količinom poštovanja i ljubaznosti. Predavači često skreću pažnju na to kako su stariji ljubazni, uviđajni i vredni.

Životno iskustvo, motivacija za učenjem i pozitivan stav daju starijima ogromnu prednost u učenju jezika. Međutim, kognitivni i psihološki faktori su i dalje prisutni i mogu uticati na sposobnost starijih da nauče jezik.

U nastavku teksta ćemo se osvrnuti na neke od najčešćih prepreka sa kojima se stariji suočavaju pri učenju engleskog jezika i kako mogu da ih premoste uz pomoć predavača.

Problemi sa sluhom

Problemi sa sluhom mogu predstavljati probleme pri učenju i pokazivanju znanja. Kako bi negativni efekti problema sa sluhom imali što manje uticaja na nastavu, predavači treba da:

 • Govore jasno i razborito,
 • Pojačaju video i audio materijal,
 • Ponavljaju ukoliko je potrebno,
 • Isključe sve druge zvuke koji mogu ometati nastavu.

Problemi sa vidom

Što više starimo sve više gubimo vid. Kod učenja je vizuelna sposobnost izuzetno važna zato što se oko 80% učenja obavlja vizuelno. Kako bi se ovi problemi premostili potrebno je da predavači:

 • Koriste krupnija slova pri štampi,
 • Postavljaju starije u prve klupe,
 • Pišu razgovetno po tabli,
 • Pravilno osvetljavaju učionicu sa što više prirodnog svetla.

Pamćenje

Istraživanja pokazuju da kognitivni razvitak, sećanje i sposobnost rešavanja problema slabe  sa godinama. Kako bi premostili kognitivne probleme koji bi mogli da otežaju učenje stranog jezika predavači moraju da pomognu starijima time što će stimulisati kognitivne sposobnosti:

 • Koristeći vežbe pamćenja i asocijacije,
 • Sistematski ponavljaju gramatiku i rečnik,
 • Ohrabre učenike da koriste iskustvo koje su prethodno stekli kako bi bolje naučili jezik,
 • Daju studentima dovoljno vremena da govore bez prekidanja.

Komentari 1

 1. Zvrzdana Djordjević

  Poštovani,
  Ja sam osoba sa 69 godina starosti iz Beograda. Deca mi žive van Srbije i ja često putujem avionom, ali mi se sporadčno javi neki banalan problemčić koji ne mogu da rešim jer ne givorim engleski jezik. Iz tih razloga imam veliku želju da krenem sa pohadjanjem časova. Potreban mi je neki kintakt kako bi se verbalno informisala i svim pojedinostima nastave kao i o mestu gde se časivi održavaju.
  Srdačan pozdrav,
  Djordjević Zvezdana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…