Želim da pronađem u
u
Pretraga

Kako da se pripremite za razgovor za posao na engleskom

Kako da se pripremite za razgovor za posao na engleskom

Razgovori za posao su često stresni, posebno ako morate da razgovarate na jeziku koji vam nije maternji. Zbog svoje rasprostranjene upotrebe engleski je najčešće jezik na kome se vode razgovori za posao sa stranim kompanijama.

Bilo da tražite posao na brodu ili u nekoj inostranoj zemlji, ili radite za inostranu kompaniju koja je otvorila kancelariju u Srbiji, razgovor za posao na engleskom jeziku je danas česta pojava. Ukoliko želite da se izdvojite od konkurencije (i pritom se ne obrukate) potrebno je da se dobro pripremite.

Upravo zbog toga mnogi upisuju ubrzane konverzacijske kurseve ili pretražuju sajtove poput www.centarstranihjezika.com kako bi našli dobrog profesora koji bi ih pripremio za veliki dan. Ukoliko i vas čeka razgovor na engleskom jeziku, izdvojili smo za vas par smernica.

Kako se pripremiti za razgovor na engleskom?

Postoji par važnih stvari kada je u pitanju razgovor za posao na engleskom jeziku. Pre svega, potrebno je da se pripremite za ovaj razgovor kao i za bilo koji drugi. Pre svega vaše motivaciono pismo i CV na engleskom jeziku ne smeju sadržati bilo kakve gramatičke greške. Ukoliko vam gramatika nije jača strana, razmislite o tome da unajmite nekoga da izvrši lekturu.

Nakon toga je potrebno da istražite što više detalja o kompaniji za koju ste konkurisali. Saznajte kada je kompanija osnovana, koja im je misija i druge detalje koje lako možete pronaći na njihovoj stranici.

Predvidite najčešća pitanja

Ono što je za vas u ovom trenutku mnogo važnije je da pripremite odgovore na najčešće postavljana pitanja na intervjuima. Iako se razgovori razlikuju od situacije do situacije, neka pitanja se često ponavljaju u raznim razgovorima.

Ovo je lista najčešćih pitanja koja možete čuti na engleskom:

Can you please describe yourself in a few words? (Da li možete da opišete sebe u par reči?)

  • What are your current obligations? (Koja su vaša trenutna zaduženja?)
  • Why do you want to work with us (Zbog čega želite da radite sa nama?)
  • Why did you leave your previous job/Why do you want to leave your job? (Zbog čega ste napustili prethodni posao/zbog čega želite da napustite trenutni posao?)
  • When can you start working for us? (Kada možete da počnete da radite kod nas?)
  • What salary do you expect to receive? (Koliku platu očekujete?)
  • Do you have any questions for us? (Imate li nekih pitanja za nas?)

Vežbajte intervju sa prijateljima

Jedan od najboljih načina da se pripremite za intervju na engleskom je da odglumite intervju sa prijateljem ili članom porodice ko dobro poznaje engleski. Tako možete vežbati odgovore na ova česta pitanja ali i vežbati improvizaciju.

Ukoliko nemate nekoga ko bi vam pomogao, možete se snimiti na telefonu i preslušavati više puta kako biste pronašli aspekte koje treba da popravite.

Tokom ove vežbe obratite pažnju na brzinu i razgovetnost govora kako biste bili sigurni da sagovornici mogu da razumeju vaše odgovore. Ljudi uglavno govore ubrzano kada su nervozni, tako da vežbajte da govorite sporije čak iako ste nervozni pred i tokom razgovora. Što više budete vežbali, to ćete se lagodnije osećati tokom samog razgovora.

Komentari 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…