Želim da pronađem u
u
Pretraga

Ova tabela će vam pomoći da poboljšate svoje znanje engleskog jezika

Ova tabela će vam pomoći da poboljšate svoje znanje engleskog jezika

Želite da unapredite svoje komunikacijske veštine na engleskom jeziku a ne znate kako da to učinite?

Učenje stranog jezika je dug proces i na tom putu ćete morati da donesete dosta odluka. Koliko često treba da učite, da li vam je potreban kurs engleskog jezika, kako da istrajete u svojoj odluci, šta da radite ako vam postane dosadno i kako da isplanirate svoje vreme i tako dalje. U nastavku teksta ćemo vam predočiti i provesti vas kroz svaki korak koji treba da ispratite kako biste poboljšali svoje veštine na engleskom jeziku.

Objasnićemo vam kako da napravite raspored učenja, koje alate treba da koristite, kako da ostanete motivisani i još dosta toga. Na posletku, imaćete sve informacije koje su vam potrebne za najefektivniji način učenja engleskog jezika.

Postavite cilj

Prvi korak u učenju jezika je postavljanje jasnog i realnog cilja. Postavljanje cilja služi u dve svrhe. Kao prvo, morate da imate konkretan cilj koji će vas motivisati na rad kada vam sve postane teško, naporno i dosadno. Druga svrha je što olakšava praćenje vašeg napretka i kako vam dobro ide učenje.

Svi imaju različite razloge zašto žele da nauče engleski jezik, da je to zbog bolje komunikacije sa strancima, polaganja nekog ispita, zbog napredovanja na poslu, pronalaska boljeg posla ili ličnog i profesionalnog usavršavanja.

Vaš cilj mora da bude jasan i realan. Ne možete da očekujete da ćete savladati progovoriti tečno engleski jezik za mesec dana ili da sutra radite kako profesor engleskog jezika na univerzitetu ukoliko posedujete neko osrednje znanje jezika. Postavite neki realan cilj. Na primer, želim da naučim engleski kako bih mogao samostalno da gledam seriju na engleskom bez prevoda.

Napravite raspored učenja

Kada postavite cilj, morate da odredite kada ćete raditi na tome da to i postignete. Raspored učenja je najbolji način da se to i uradi što može da izgleda ovako:

tabela-ucenje-engleskog-jezika

Sa rasporedom učenja, znaćete tačno kada treba da se posvetite učenju jezika. Na ovaj način možete redovno da postavljate nove ciljeve kako napredujete. Što je detaljniji raspored učenja, to će vam biti lakše da se usredsredite na svoje zadatke. Pokušajte tačno da isplanirate svaki dan u nedelji tako da se sve vreme posvećujete svim veštinama jezika: čitanju, pisanju, slušanju i govoru.

Odaberite najbolje alate kojima ćete se služiti

Sledeći korak je da odaberete alate koje želite da koristite u učenju engleskog jezika. Najčešće su to:

Individualni časovi sa profesorom

Individualni časovi su jedan od najbržih načina za učenje jezika. Neki će posle samo jedne nedelje sa profesorom naučiti više nego što su naučili sami za 2-3 meseca. Na prvom času upoznaćete se sa profesorom, popričati o tome šta želite da naučite i šta  želite da usavršite tako da će za svake naredne časove imati pripremljen materijal i nastavni plan na čemu ćete sve raditi zajedno.

Lekcije mogu da budu prilagođene tako da se fokusirate na specifične veštine engleskog jezika ili možete dami da zatražite da prolazite sve do detalja. Individualni časovi mogu da budu skupi ali na ovaj način ćete imati svu pažnju profesora koji će tačno znati šta treba da vas nauči jer će konstruisati časove prilagođene vama i vašem znanju i motivisaće vas da nastavite sa učenjem.

Časovi u grupi

Na kursevima jezika pratićete časove u određenim terminima u nedelji sa grupom studenata sa jednim planom za sve vas. Najbolje su male interaktivne grupe što može biti odličan način da usavršite svoje veštine govora, a upoznate mnoge nove osobe.

Naravno, grupni časovi nisu isto kako i jedan na jedan sa profesorom jer se nastava u većini slučajeva odvija u korak sa najnaprednijim studentima. Na raspolaganju su vam mnogi kursevi engleskog jezika, na vama je samo da pronađete školu jezika koja vam odgovara.

Online programi

Treća opcija su vam online časovi jezika koji možete da nađete na portalima kao što je udemy.com. Uz ovakve programe dobićete nastavni plan kao i predavača ali nećete imati nastavnika koji prati vaš napredak. Jeftinija su varijanta i kvalitet časova se znatno razlikuje ali ćete moći da ih pregledavate i prolazite kad god poželite.

Udžbenici

Udžbenik može da bude sjajan alat za učenje engleskog jezika s kojim možete da steknete razne nove veštine i da interaktivno učite uz razne vežbe i kvizove. Dobri udžbenici sadrže i audio knjige tako da možete da radite i na svojim veštinama slušanja i govora. Međutim, budite pažljivi da se ne oslanjate previše samo na njega da se ne desi da lako izgubite motivaciju. Udžbenik može da bude dobar izvor za učenje engleskog jezika ali se potrudite da ne bude jedini.

Pronađite još osoba koje uče engleski jezik

Potrudite se da pronađete još osoba koje uče engleski jezik jer je najbolje učenje sa nekim u društvu. Drug za učenje može da vas motiviše da se držite svog cilja i da prati vaš napredak. Takođe, učenje sa drugima olakšava usvajanje veštine slušanja i govora.

Zasigurno ćete naučiti engleski daleko brže ukoliko redovno razgovarate sa nekim. Čak iako njegov engleski jezik nije savršen, može vam i dalje dati neke smernice i savete šta treba da poboljšate na sebi a i učenje u društvu je uvek zabavnije nego kada ste sami.

Umesto što ćete sedeti i raditi sami, možete da provodite vreme sa prijateljima uz lepu večeru dok gledate film i razgovarate na engleskom.

Počnite sa učenjem

Sada kada imate zacrtan cilj, plan učenja, alate koje ćete upotrebljavati i društvo, vreme je da se ozbiljno bacite na učenje engleskog jezika. Ne zaboravite da se stalno podsećate svog cilja i nemojte da se plašite da napravite neke izmene u rasporedu ili da promenite metodu učenja ukoliko shvatite da nije najbolja za vas.

Komentari 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…