Želim da pronađem u
u
Pretraga

Na šta treba da obratite pažnju pri pisanju e-mail poruka na engleskom

Na šta treba da obratite pažnju pri pisanju e-mail poruka na engleskom

Svakog dana, širom sveta se šalje preko 200 milijardi e-mail poruka na engleskom. Iako je veliki broj njih neformalnog karaktera između prijatelja, većina poruka se šalje u poslovne svrhe.

Bilo da aplicirate za posao u inostranstvu, šaljete e-mail kolegi sa posla ili koristite ga koristite kao prepisku sa prijateljima, napisali smo par opštih pravila za pisanje e-mail poruka na engleskom jeziku.

Upoznajete svoj ton

Uvek uzmite u obzir kome pišete i tako prilagođavajte svoj jezik. E-mail poruke su manje formalno sredstvo komunikacije od pisma ali i  dosta formalna forma za komunikaciju tako da je dobro započeti Vašu poruku sa  Dear, Good morning i slično.

Slično tome, poruku završavajte sa Best regards, kind regards, yours sincerely i tako dalje. Bez obzira na odnos, potrudite se da ne padate u iskušenje sa frazama hi folks, yo man i drugo.

Pročitajte i kako da napišete dobar CV i propratno pismo na engleskom jeziku.

Sve je u naslovu poruke

Sve je uobičajenija upotreba imena u međunarodnoj poslovnoj komunikaciji pa se ne plašite da ga koristite. Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju je naslov poruke. Treba da bude kratak i jasan jer od sadržaja zaglavlja teksta zaposleni često odlučuju da li će je pročitati. Primeri dobrog naslova poruke uključuju prijava za posao na radoj poziciji prodavca, Datum sastanka je promenjen, Ponuda za poslovnu saradnju i tako dalje.

Koristite profesionalnu E-mail adresu

Ukoliko radite za kompaniju, koriste e-mail kompanije. Ukoliko ste freelancer ili tražite posao koji zahteva dobro dobar nivo znanja engleskog jezika, koristite sopstvenu e-mail adresu, ali budite pažljivi pri izboru.

Trebalo bi da vaš E-mail sadrži vaše ime, tako da bi primalac poruke znao ko tačno šalje poruku. E-mail-ovi koje ste napravili dok ste bili u školi ili na fakultetu kao što su [email protected], [email protected], [email protected] i slično nisu ni malo smešni a ni odgovarajući za posao.

Budite što kraći

Kratke poruke mogu pomoći izgradnji odnosa, ali ne treba  ni da budu previše lične. Jednostavne fraze kao što su How are things ili I hope you are well obično su sasvim dovoljne i na mestu.

Takođe, pazite sa humorom jer se lako može izgubiti smisao onoga što ste želeli da kažete. Najbezbednije je da šale ostavite za lični kontakt kada se vide vaš izraz lica i ton, osim ako  ne pišete nekome koga veoma dobro poznajete.

Učinite ga jednostavnim

Smisao e-mail poruke je da bude napisana, pročitana i shvaćena bez ikakvih problema. Kako bi vaša poruka bila jednostavna i jasnija, najbolje da samo uključite samo najbitnije detalje izostavljajući sve nepotrebne informacije.

Proverite svaku poruku pre nego što je pošaljete

Uvek proverite svoje poruke pre nego što pritisnete send. Pročitajte par puta , po mogućnosti naglas, kako biste bili sigurni da ne postoje nikakve pravopisne ili gramatičke greške. Takođe, nikada se ne oslanjajte samo na automatsku proveru grešaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…