Želim da pronađem u
u
Pretraga

5 saveta za lakšu komunikaciju za učenje engleskog jezika

5 saveta za lakšu komunikaciju za učenje engleskog jezika

„Šta? Molim? Ponovi to molim te.“

Da li vam ovo zvuči poznato? Svi mi smo već čuli ove reči, a često ih i sami izgovarali. Bez obzira na to odakle ste ili kojim jezikom govorite, svi ponekada imamo problema u komunikaciji.

Kada je u pitanju učenje engleskog jezika, mnogi će vam pokazati gramatička pravila, reči, učiti vas koja su to vremena u engleskom jeziku, kako se pravilno izgovaraju reči i slično. Ali kada su pravila komunikacije u pitanju, ovo znanje jedino možete steći vežbom u realnim okolnostima.

Greške u komunikaciji nisu uvek rezultat nivoa znanja engleskog jezika, ili bilo kog drugog stranog jezika koji učite. Zapravo je potpuno moguće da odlično poznajete engleski jezik, a da imate problema sa komunikacijom.

Naravno, kao neko ko tek uči engleski jezik možda će vam komunikacija predstavljati problem zbog jezičke barijere. Ali ne brinite, u nastavku teksta ćemo vam dati par saveta za učenje engleskog jezika, odnosno, kako da bolje razumete i da vas bolje razumeju.

Ne prestajte da pričate

Ukoliko niste savladali gramatiku ili rečnik možda ćete imati problema da tečno govorite engleski jezik. Međutim, ukoliko često stajete u sred rečenica, sagovorniku ćete dodatno otežati razumevanje.

Ključ za ovo je da naučite fraze koje će ispuniti taj prostor u rečenici. One ispunjavaju muk, pa vaš govor neće biti prekinut. Iako ne nose bilo kakvu informaciju, daju vam malo vremena da razmislite o tome što želite da kažete. Takve fraze su:

  • To be honest…
  • Uh, uh…
  • You know..

Naravno, trudite se da ih ne koristite prečesto. Previše ovih fraza je jedanko loše kao i previše pauza u govoru. Probajte da nađete balans i da ne koristite više od jedne fraze na par rečenica.

Pitajte sagovornika da li vas razume

Zbog jezičke barijere koju smo pomenuli, nikada nećete biti sigurni da li vas sagovornik razume. Bar dok ga ne budete pitali.

U većini slučajeva, možete proveriti da li vas neko razume tako što ćete ih pitati da ponove ono što ste rekli. Ukoliko se brinete da to zvuči drsko, samo ih podsetite da još uvek učite engleski jezik i da želite samo da se uverite da ste se pravilno izrazili.

Ponovite ono što čujete

Ovo pravilo važi i u drugom smeru. Ukoliko niste sigurni da razumete šta sagovornik želi da vam kaže, najlakši način je da proverite. Nemojte se stideti toga da pitate sagovornika da ponovi ono što je rekao. Ili još bolje, ponovite ono što je rekao kako biste se uverili da ste ga dobro razumeli.

Kad god dobijete informaciju i niste sigurni da je pravilno razumete, ponovite to sagovorniku svojim rečima. Ovo će im dati šansu da vas isprave i objasne ono što niste razumeli ili da vam kažu da ste ih dobro razumeli.

Postavljajte pitanja

Ponekada ne razumete ono što vam sagovornik kaže dovoljno da možete da isto ponovite. Ponekada možda razumete samo polovično. U tim slučajevima, postavljajte pitanja koja će pojasniti šta je sagovornik hteo da kaže. Koja pitanja ćete postaviti zavisi od toga kakav razgovor vodite.

Ovo možete vežbati sami kod kuće. Svaki put kada pročitate nešto na engleskom, postavite sebi pitanja o stvarima koje ne razumete ili infomaciji koju niste dobili.

Obratite pažnju na govor tela

Često se dešava da govorite jedno, a govorom tela šaljete potpuno drugu informaciju. Mnogi nisu svesni da naše telo govori koliko i jezik. Način na koji sedite, držite ruke pa čak i pravac u kom gledate – sve ovo može da promeni značenje onoga što govorite.

Na primer, ako nekome kažete kako biste voleli da idete na ručak sa njima, a ruke su vam prekrštene i ne osmehujete se, mogu da pomisle da zapravo ne želite da idete na ručak sa njima. Ako ste nervozni zbog toga što pričate na engleskom, možete ispoljiti negativan govor tela zbog čega vas drugi mogu pogrešno razumeti. Stoga se trudite da budete što opušteniji i otvoreniji u komunikaciji sa nekim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…