Želim da pronađem u
u
Pretraga

6 ohrabrujućih razloga zašto nikada nije kasno za učenje jezika

6 ohrabrujućih razloga zašto nikada nije kasno za učenje jezika

Svi znamo da deca imaju mnogo veće sposobnosti za upijanje jezika ali to ne znači da stariji treba da odustanu od svojih ciljeva, uključujući i učenje jezika. Nema razloga zašto stariji ne bi naučili novi strani jezik. To je samo pitanje u promeni razmišljanja.

Očekivanja su vam drugačija

Ako krenete sa učenjem stranog jezika kao odrasla osoba teško ćete postići prirodni naglasak. Fluentnost predstavlja različite stvari ljudima, i zašto uopšte morate govoriti kao izvorni govornik? Zašto uopšte brinuti o tome i praviti sebi pritisak? Poenta u učenju stranog jezika je da možete komunicirati sa ljudima. Oni Vam neće sigurno zameriti ako kažete nešto pogrešno pa nemojte ni Vi sami sebi.

Promena očekivanja smislu: “Želim razgovarati sa lokalnim ljudima u Grčkoj” ili “Želim da naučim nemački jezik da mogu čitati knjige toliko da shvatim suštinu” je vrlo razumno za osobe koje uče strani jezik kao odrasle osobe.

Vi to želite, motivisani ste i imate jasne ciljeve

Sa druge strane, motivacija i želja za učenjem su najvažniji ključevi uspeha. Odrasle osobe pohađaju časove jezika jer to žele. Imaju jasne ciljeve na umu i znaju šta je potrebno da bi se to postiglo. Budući da imaju jasan cilj apsolutno su posvećeni gradivu koje se predaje na času i van škole.

Deca imaju dosta fleksibilniji um, brže uče i nisu opterećena kao odrasli svojim svakodnevnim problemima i ne nailaze na  toliko prepreka kao odrasli u učenju stranog jezika. Naime, deca uče strani jezik bez i da se pomuče.  Doduše, deca u većini slučajeva pohađaju časove stranih jezika po nagovoru roditelja i nemaju motivacije kao odrasle osobe koje imaju tačno zacrtane ciljeve i motivaciju za ostvarenje tih ciljeva. A kao što smo rekli, motivacija je veliki korak do uspeha. Učenje jezika je njihov izbor a ne želja njihovih roditelja zbog čega će verovatno i izroditi dobar rezultat.

Odrastanje nosi sa sobom veću slobodu izbora i finansijsku stabilnost. Ako ste dosta putovali, studirali u inostranstvu, išli na ekskurzije, turistička putovanja ili poslovna putovanja, naučili ste dosta o drugim kulturama a učenje jezika se nadograđuje na to postojeće znanje. Ovo je samo još jedna prednost odraslih osoba koje žele da nauče strani jezik.

Imate perspektivu

Pored toga što imate više motivacije od dece, razmišljate i o perspektivi što deca ne rade. Odrasle osobe znaju da je učenje stranog jezika odličan način da upoznaju svet, druge ljude i njihovu kulturu i dobiju novu perspektivu na svet oko njih generalno.

Imate dosta iskustva

Odrasle osobe su postigle tečan govor  bar u jednom jeziku: maternjem. Tokom godina vođenja raznih razgovora i pisanja naučili su svesno ili ne dosta o sopstvenom jeziku. Znanje koje poseduju o svom jeziku može biti veoma vredno za učenje stranog jezika pogotovo ako taj strani jezik deli isti koren sa njihovim maternjim jezikom, kao što su na primer ruski, poljski ili bugarski jezik za naš jezik.

Odraslim osobama dobro znanje svog maternjeg jezika može poslužiti kao velika prednost u učenju stranog jezika uzimajući u obzir da uključuju dosta logike u učenju upoređujući gramatiku i reči između maternjeg i stranog jezika koji uče.

Već znate kako da učite

Završetak studija ne znači kraj učenja. Odrasle osobe želele ili ne kroz život nauče dosta  kako socijalnih veština tako i niz drugih veština kao što su popravka nekog uređaja, promena gume na kolima, vrtlarstvo i podizanje dece.

Svest čoveka o vlastitim strategijama učenja i znanja o sopstvenom kognitivnom funkcionisanju zove se metakognicija, i to je veoma značajan alat za učenje novog jezika.

Dok dete  tek treba da nauči kako da pristupi novom predmetu, starije osobe već znaju najučinkovitije načine za  učenje jezika koje njima odgovaraju i mogu odmah da ih primene još na početku.

Srećom, postoji dosta škola stranih jezika koje imaju dosta termina da bi se mogli prilagoditi i stariji s obzirom na njihove obaveze na poslu i kod kuće. Imate večernje časove, časove preko vikenda ili preko leta. Takođe, možete birati i intenzitet učenja jezika koji Vam odgovara.

ŠKOLE JEZIKA U SRBIJI

Učiavanje…